In de Nieuwsbrief vindt u altijd ons programma voor de komende maanden.

             

Een wandeling door landgoed Haanwijk

Iedere tweede woensdag van elke de maand, twaalf keer per jaar, houden we onze maandelijkse wandeling. Altijd in de natuur van de directe omgeving van Sint-Michielsgestel. Het verslag van de vorige keer vind je in Brugmanpraat, het blog van Piet Brugman.

 

     

Uit een shortlist van vijf bijzondere inheemse insecten, elk geadopteerd door een bekende Nederlander, kiest het publiek zijn favoriet. Onder de stemmers worden prijzen verloot. De actie draagt bij aan het populairder maken van insecten onder het brede publiek. Meedoen kan tot 12 april.

Op10 april bent u welkom bij de film over de “Brabantse wal” in de Meander. Dat is een opvallend landschap in West-Brabant, op de grens met Zeeland en Vlaanderen (België). De Brabantse Wal ligt in de gemeenten Woensdrecht, Bergen op Zoom, Steenbergen en een deel van Roosendaal.

Het meest opvallend is de steilrand: een abrupte overgang van de hoger gelegen zandgronden naar de lagergelegen zeekleipolders. Deze steilrand slingert van Ossendrecht langs Hoogerheide, Woensdrecht, Bergen op Zoom en Halsteren tot Steenbergen. Op deze website leest u meer over dit mooie natuurgebied.

_____________________________________________ 

wanneer : 10 april
waar :     

Meander, Meanderplein 1,
Sint-Michielsgestel (achteringang)  

aanvang :

20.00 uur

meer informatie : Michel van de Langenberg
    T 06-224 329 41
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
kosten   € 2 voor niet-leden
aanmelden   aanmelden is niet nodig

 

 

Lezing Vogelwerkgroep, 15 april 2024

Kees van der Lee verzorgt op maandagavond 15 april een dia-lezing over vogels en landschappen en vogels in Gambia, in samenwerking met Natuurgroep Gestel. Landschappen en vogels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en vanuit de landschapsopbouw en de afwisseling in landschappen is iets te begrijpen van de aanwezige soorten en de variatie daarbinnen. Hier lees je alle details.

Vroege vogelwandeling Haanwijk op 28 april

Gaat u  mee luisteren en kijken naar wat er allemaal roffelt, zingt of ritselt in Haanwijk? ’s Morgens vroeg in het voorjaar is bij uitstek het moment om te genieten van de vogelzang. Op Haanwijk treffen we o.a. - naast algemene bosvogels als roodborst, winterkoning en diverse mezen – maar liefst vijf verschillende soorten spechten aan, terwijl we bijvoorbeeld langs de Dommel wellicht aalscholvers, futen, kwikstaarten en met wat geluk de ijsvogel kunnen bewonderen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan tot 25 april. Hier leest u alle details.

 

Iedere tweede woensdag van elke de maand, twaalf keer per jaar, houdt de seniorengroep van Natuurgroep Gestel haar maandelijkse wandeling. De details vind je op deze agenda-pagina. Dit jaar staan de volgende wandelingen op het programma:

10 april
8 mei
12 juni                      
10 juli
14 augustus
11 september
9 oktober
13 november
11 december

     

 

 

Twee maal per jaar is er sprake van grootscheepse vogeltrek en het is daarmee een van de indrukwekkendste gebeurtenissen in vogelland. Het is een boeiend en complex fenomeen en dus niet onder één noemer te vangen. Zo zijn er vogels die middels een non-stopvlucht hun reis volbrengen. Bij andere soorten is de tocht veeleer een geleidelijk proces waarbij het doel a.h.w. stapsgewijs bereikt wordt. Op 8 mei geeft Gerard Compiet een boeiende lezing over dit fenomeen.