De plantenwerkgroep van Natuurgroep Gestel bestaat uit 14 mensen die in wisselende formatie en met gevarieerde kennis, de inheemse flora bekijkt en bestudeerd.
We leren graag en veel van elkaar en zitten doorgaans met onze neus in de planten.

Meestal bezoeken we gebieden op fietsafstand zoals bijvoorbeeld Seldensate, of Haanwijk voor berminventarisatie en ook gaan we regelmatig naar het Aa-dal. Of naar de Kampina voor de mooie klokjesgentianen. We gaan een paar keer per jaar op excursie met een ervaren gids van bijvoorbeeld Brabants Landschap of Natuurmonumenten.

We zijn ook verder weg geweest naar De Bruuk, bij Groesbeek, waar we mooie afwisselende blauwgraslanden en orchideeën gezien hebben. We hebben we het Dal van de Hohn bezocht met de bijzondere zinkflora (door de zinkmijnen) in Kelmis, België.
Er staan nog heel wat gebieden op ons verlanglijstje staan maar ook de planten in onze eigen buurt en straat zijn interessant.

In de omgeving van Haanwijk zijn de bermen geïnventariseerd met behulp van de  Nectarindex van Floron. Hiermee monitoren we hoeveel verschillende planten er voorkomen. We hopen dat de gemeente de bermen beter gaat beheren zodat er meer biodiversiteit in de bermen komt.

We zijn in het veld te vinden vanaf half maart tot half oktober om de week op woensdagmiddag of woensdagavond.
In de winter hebben we een aangepast programma en komen we minder vaak bij elkaar.

Heb je interesse en wil je graag (een keer) meedoen mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

'In een heel ver verleden zijn wij én de planten ontstaan vanuit eenzelfde voorouder.

Wij hebben 70 % van ons DNA gemeen met planten'

 

Verslagen van excursies van de plantenwerkgroep:

 

Inleiding

PlataanZegswijzen***:
Februari nat vult schuur en korenvat

Eens zien of na de natte januari ook februari zich zo vochtig zal gedragen. Het gezegde stelt dat het in dat geval een groeizaam jaar zal worden. Of gaat februari over de grens en houdt zich daar niet aan? Deze maand voel ik me ook over de grens gaan met de Plataan als plant van de maand. Deze boom/bomen zijn niet ’oorspronkelijk inheems’. Juist in de wintertijd vallen die prachtige bomen langs wegen en in park en landschap op. Vandaar dat we de Plataan deze
February toch nader gaan bekijken.

Lees meer: Plant van de maand februari 2023