Blauwborst

De Vogelwerkgroep gaat dit jaar regelmatig een vogel in de kijker zetten. We hopen dat de lezers van de Groentjes en/of de website dat interessant vinden (laat maar eens horen …).

Hoera hij is er weer!
Zondag 16 april jl. heb ik hem voor het eerst weer gespot in het Kanaalpark bij Rosmalen. Gelukkig staan de bomen nog niet helemaal in blad anders zou je hem bijna niet kunnen vinden als hij hoog in de boom of struik zit te zingen.

De blauwborst is door zijn kleuren en een uitbundige zang een opvallende verschijning in de Nederlandse vogelwereld. Blauwborsten hebben de afgelopen decennia in Nederland een flinke opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen. Het is een van de weinige soorten die van de Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat.

Uiterlijk
Het is een vrij kleine vogel, ongeveer 13 centimeter. De mannetjes pronken met hun mooie blauwe keel en borst met in het midden een witte vlek ('ster'). Aan de onderkant wordt de blauwe borst begrensd door een zwarte band, een dunnere witte band en daaronder een roestbruine vlek.
Spreidt een blauwborst zijn staart, dan zie je opvallende oranjebruine staartbasis met een zeer brede zwarte eindband. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst, maar net als het mannetje heeft zij een lichte wenkbrauwstreep en een dezelfde oranjebruine staartbasis met zwarte eindband.
 
Gedrag
Het is een schuw vogeltje, verstopt zich graag. Maar als hij gaat zingen vliegt hij naar een boom en blijft hij daar een hele poos zitten fluiten. Dan kun je hem goed spotten.

Voedsel
Op het menu van de blauwborst staan vooral insecten, larven, wormen en slakjes, hierbij worden vooral bladeren en aarde omgekeerd. Soms plukt de blauwborst ook insecten uit de lucht. Het dieet wordt aangevuld met bessen en zaden. Zoekt vooral voedsel op de grond in de beschutting.

Zang
Mannetjes zingen vanaf ’s morgens vroeg. De zang is zeer afwisselend met een wat snerpende aarzelende aanvang (ze noemen dat ook wel eens het ‘startmotortje’), maar wordt gevolgd door heldere tonen, bijgemengd met perfecte imitaties van andere soorten. Een opsteker: blauwborsten zingen graag vanaf een opvallende zangpost; op de top van een wilgenkoepel, vanaf een paaltje, bovenop een rietpluim of lisdoddesigaar. Vaak volstaat het om zulke ‘uitstekende’ zangposten af te speuren om een zingende blauwborst te vinden. Regelmatig voeren blauwborsten een opvallende baltsvlucht uit, waarbij ze de staart uitwaaieren en de oranje, roestrode vlek aan de staartbasis goed zichtbaar wordt.
De zang en roep van de blauwborst is terug te vinden op de website van de Vogelbescherming: zie link hieronder.

Broeden
De blauwborst broedt vanaf april tot in juli. Jaarlijks zijn er één of twee legsels, met elk 3-7 eieren. Broedduur 12-14 dagen. Het nest wordt op de grond gemaakt, verstopt tussen de vegetatie, aan de binnenkant bekleed met pluisjes en/of paardenhaar. De jongen zitten 13-14 dagen op het nest.

Waar vind je hem
Blauwborsten hebben een voorkeur voor gevarieerde, natte en insectenrijke gebieden met open delen en een struweel- en loofboombegroeiing, met een niet geheel bedekte bodem. De geleidelijke overgang van rietmoerassen naar moerasbos vormt een uitstekend leefgebied.

Je ziet hem ook ieder jaar weer in het Bossche Broek, daar is er zelfs (in de volksmond) een laantje naar deze mooie vogel vernoemd.

Vogelwerkgroep Natuurgroep Gestel, Paulien en Theo Hermes
    Bronnen: Vogelbescherming en Natuurpunt
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.