Boomklever

De Vogelwerkgroep gaat dit jaar proberen om regelmatig een vogel te belichten. We hopen dat de lezers van de Groentjes en/of de website dat interessant vinden. Het is nog een beetje zoeken naar de manier waarop we dat doen, maar dat ziet u vanzelf.
We beginnen met de boomklever, simpelweg omdat het één van de eerste vogeltjes was die we begin januari (luidruchtig: beginnende balts) op Haanwijk tegen kwamen. Maar ook omdat we deze vogel bijna altijd tegen komen (vorig jaar 10 keer tijdens 17 excursies).

Boomklevers (ca 12-14 cm) zijn mooie vogeltjes: rug, vleugels, staart en kop zijn opvallend blauw gekleurd. De borst en de buik zijn oranje/roestbruin van kleur.
Ze lopen zowel omhoog als omlaag over een boomstam (vandaar z’n naam). Ze hebben een korte staart maar stevige, korte poten met relatief lange tenen en lange nagels en daardoor een goede grip op boomschors. Vooral de zeer lange klauw aan de achterteen is van belang. Ze wandelen over de boomschors waarbij ze zich afwisselend met de ene of de andere poot blijven vasthouden.

Boomklevers zijn holenbroeders; ze hakken of metselen hun nestopening precies op maat met modder zodat grotere soorten er niet in kunnen. Vaak in oude spechtennesten. Soortenrijke oudere bossen met loofbomen met veel stamoppervlakte en enkele open plekken zijn erg geschikt voor de boomklever. Ook in parken en tuinen te zien. De boomklever zoekt zijn voedsel vooral door nauwkeurig de schors van bomen te inspecteren op insecten. Vooral ’s winters eten ze ook zaden en noten; soms zie je ze verwoed inhakken op een met de poten vastgehouden vrucht.
De laatste decennia is het aantal flink toegenomen (ca 40.000 broedparen in Nederland), dankzij ouder en gevarieerder bos. De boomklever is het hele jaar aanwezig.

Boomkruiper en boomklever Foto’s Saxifraga (Piet Munsterman, resp, Mark Zekhuis)

Vergisvogel …
Mensen verwarren de boomklever wel met de boomkruiper. Komt ook in oude bossen voor en vind je ook vaak op de boomstam, maar er zijn flinke verschillen. Zo is de boomkruiper aan de bovenkant meer bruin gekleurd én loopt hij alleen spiraalsgewijs op de stam naar boven!

Vogelwerkgroep Natuurgroep Gestel, Jaap Sopnnevijlle
(bronnen: Vogelbescherming en Natuurpunt België)
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.