De Vogelwerkgroep van Natuurgroep Gestel is een enthousiaste groep (aspirant-)vogelaars die interesse heeft in de natuur met vooral een passie voor vogels. Inmiddels telt de groep ruim 20 leden waarvan een deel er regelmatig op uit trekt om vogels te kijken.
De groep gaat regelmatig op pad, soms begeleid door een ervaren vogelaar als gids. Door deze excursies wordt de vogelkennis van de werkgroepleden vergroot. Zo besteden we aandacht aan het leren herkennen van de vogels met behulp van een vogelgids, maar ook aan de vogelzang. En natuurlijk genieten we van onze gevederde vrienden!
De bestemmingen zijn vaak op fietsafstand in onze gemeente of nabije omgeving (o.a. Haanwijk, Bossche Broek, Wamberg en Vughtse Gement). Enkele keren per jaar gaan we wat verder weg. Zo hebben we de afgelopen jaren interessante uitstapjes gemaakt naar de Zeeuwse kust, de Zouweboezem, de Biesbosch en de Maashorst. Meerdaagse tochten staan voor de toekomst op het verlanglijstje, zodat we ook verder gelegen vogelparadijzen zoals Lauwersmeer of de waddeneilanden kunnen bezoeken.

Naast het kijken naar vogels hebben we ons in het verleden ook bezig gehouden met het beschermen van vogels, door bijvoorbeeld nestkastprojecten en vogelinventarisaties (o.a. huismussentelingen  en broedvogeltellingen rond Haanwijk en Gemonde).

Voor het eind van 2022 staan excursies gepland naar:

    • Engelenstede op 12 november a.s. (uitwijkdatum 19 december) met een ervaren vogelaar
    • Zeeuwse/Zuid-Hollandse kust op 11 december
    • Verder gaan we vast spontaan nog enkele keren op pad en bespreken we binnenkort het jaarprogramma voor 2023.

Iedereen die belangstelling heeft voor vogels kan meedoen en lid worden van de Vogelwerkgroep. Door mee te gaan met meer ervaren leden en gidsen kan de beginnende vogelaar in korte tijd veel kennis opdoen, meer vogels herkennen en nog meer plezier beleven aan het observeren van vogels.
Is de vogelwerkgroep iets voor u of wilt u meer weten over de excursies, neem dan contact met ons via ons e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.