In de omgeving van Gemonde liggen ruim vijftig zandpaden en talrijke schouwpaden, waarvan een deel ook als wandelpad gebruikt wordt. Op zondag 16 juni maken we een wandeling over enkele van deze zandpaden. Deze zandpaden zijn in 2020 en 2021 geïnventariseerd op basis van vijf criteria:

  • ondergrond,
  • ligging in het landschap
  • biodiversiteit,
  • functie
  • bedreiging

Verslag: "Zandpaden in Gemonde"
De resultaten van dit onderzoek zijn vastgelegd in het verslag “Zandpaden in Gemonde”. Zandpaden worden bedreigd op allerlei manieren. Grote landbouwmachines rijden de paden kapot. Gaten in het pad worden vaak volgegooid met puin. Bomen worden gekapt of zijn geveld door de storm en worden niet altijd vervangen door nieuwe aanplant. De biodiversiteit in de bermen gaat achteruit door stikstofneerslag, overbemesting en slecht maaibeleid. Dit leidt tot verruiging van de bermen, waar bramen en brandnetel de boventoon gaan voeren.

Verhard
Eeuwenlang reisde of wandelde de mens over onverharde paden. Naast waterwegen de enige verbindingsweg tussen dorpen en steden. En voor de boeren de enige manier om op hun akkers en weiden te komen. Tot de zestiger jaren was de enige verharde weg in Gemonde de verbinding Sint- Michielsgestel naar Boxtel. In de periode daarna zijn talrijke zandpaden in en rondom Gemonde verdwenen of verhard.

Herstelwerkzaamheden
Gelukkig is gemeente Sint-Michielsgestel in samenwerking met Brabants Landschap dit jaar begonnen met herstelwerkzaamheden aan de Veldseweg, de Waaistap en de De Hultert. Brabants Landschap heeft veel percelen aan deze paden in bezit en de gemeente is eigenaar van deze paden. De herstelwerkzaamheden van de paden bestaan uit het verbeteren van de biodiversiteit in de bermen en op de paden door het herstellen van de bomenrij aan De Hultert en het planten van struwelen, zodat ook het leven in en op de bodem van het zandpad op die manier weer op gang komt.

Tijdens deze wandeling lopen we via paden (van slechte kwaliteit) naar de Veldseweg en de Waaistap. De gidsen zijn Michel van de Langenberg en Thea Tilburgs.

 

_____________________________________________ 

wanneer : 16 juni
waar :     

plein Sint-Lambertuskerk Gemonde  

aanvang :

09.00 uur
om 11.30 afsluiting met koffie in de Schuif

meer informatie : Michel van de Langenberg
    T 06-224 329 41
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
kosten    
aanmelden   aanmelden is niet nodig