Groen Licht!

Het kan u haast niet ontgaan zijn: Natuurgroep Gestel bestaat 30 jaar! Wat begon als een kleine groep verenigde en enthousiaste mensen die kennis en ervaring wilde delen van de natuur in en rond onze gemeente – en de flora in het bijzonder – is inmiddels een vereniging met meer dan 300 leden.
Daar zijn we trots op!

We zetten ons in voor educatie en natuurbescherming en dragen ook letterlijk bij aan de aanplant van groen. Daarvoor hebben we nooit genoeg handen … als u nog niet actief betrokken bent: doet u in 2023 mee?


Voor dit lustrumjaar hebben we als motto gekozen: Groen Licht! Van de inspanningen van de afgelopen jaren plukken we nu de vruchten. Anno 2023 wordt Natuurgroep Gestel tot ver buiten de gemeentegrenzen gezien en zijn we bekend bij grote groenpartners als Brabants Landschap, IVN, Brabantse Milieufederatie, Het Groene Woud en de Waterschappen. Onze mening wordt gevraagd, we zien onze standpunten (deels) overgenomen en een aantal projecten krijgt juist dit jaar groen licht. Naast de aanplant van bosplantsoen ter grootte van driekwart voetbalveld, verspreid over negen locaties gemeentebreed, hebben we eind februari een grote vergroeningsslag gerealiseerd aan de Beeksche Waterloop. Daarmee zetten we daadkracht achter een van onze voornaamste visiestandpunten: het versterken van natuurwaarden in onze beekdalen.

Natuurlijk gaan we ook door met onze reguliere activiteiten op het gebied van educatie en beleving en zijn we erg blij dat die na het stilvallen van een deel daarvan in 2020-2021 weer groen licht hebben. Elke maand rollen we voor een van onze werkgroepen de groene loper uit. Lees hieronder
alvast een sneak preview van wat er aan komt.

Januari 2023, de aftrap
Tijdens het nieuwjaarstreffen op 8 januari jl. werd het cadeau van het NGG-bestuur aan de leden onthuld. Twee professionele wildcamera’s laten we circuleren onder de leden, om te zien wat er zoal aan wild op onze eigen domeinen rondloopt. Dat kan verrassende beelden opleveren, wat bestuurslid Peter Louwers bewees toen hij een van de wildcamera’s testte en al na een dag ‘beet’ had. Klik hier voor het filmmateriaal!

Een paar bestuursleden hebben de wildcamera’s getest – natuurlijk om de bruikbaarheid te toetsen en voor gebruikers tot een lijstje tips te komen, maar niet in de laatste plaats omdat ze razend nieuwsgierig waren wat er in hun tuinen rondstruint. Een weekje in de achtertuin van Angela leverde slechts beelden van buurtkatten en duiven op. Hoewel Claire zeker is van regelmatig bezoek van reeën in haar tuin, bleven die juist nu ook buiten beeld. Maar hoewel Peter verwachtte  waarschijnlijk slechts ratten te spotten, heeft hij prachtige bewijzen van het bezoek van een vos. En op dezelfde plek van een konijn; over de afloop van diens escapade is niets bekend.

Inmiddels hebben de wildcamera’s een nieuwe locatie gevonden bij leden die tijdens de onthulling op 8 januari aanwezig waren. Het uitlenen geschiedt steeds voor een periode van maximaal 4 weken, om enerzijds de kans op ‘vangst’ redelijk te maken en toch zo veel mogelijk leden de gelegenheid te bieden onze wildcamera’s te lenen. De gevangen beelden delen we op onze website. Bent u ook benieuwd naar de fauna in uw tuin of op uw domein? Stuur dan een mail naar ons Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met uw verzoek om een wildcamera te lenen.

Februari 2023, extra groene vingers
Deze maand stond in het teken van de NatuurWerkgroep. Behalve de 9 percelen, van Middelrode tot Gemonde, waarop in het kader van Plan-Boom bosplantsoen werd geplant, is de aanplant van 8000 stuks bosplantsoen in volle gang, ter vergroening langs de Beeksche Waterloop. Ook een flink aantal niet-leden heeft de handen uit de mouwen gestoken, onder toeziend oog van coördinator Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.: hij is nog steeds benaderbaar voor wie mee wil helpen aan plantacties, want die zullen ook later dit jaar nog volop plaatsvinden. Ervaring is niet noodzakelijk.
Het project Beeksche Waterloop is een van de voorbeelden waar Natuurgroep Gestel, in samenwerking met partijen als ARK-Rewilding, versterking van ecologische verbindingszones tot uitvoering brengt.

Maart 2023, educatiemaand en Algemene Ledenvergadering
Voor alle kinderen van de groepen 5 en 6 heeft de werkgroep Educatie dit jaar een bijzonder extraatje. Zij krijgen het boekje ’30 dingen die je gedaan moet hebben voor je 11 bent’, met activiteiten in de natuur toegespitst op plekken in onze gemeente. Het is een unieke uitgave, gemaakt door Wilma Slegers en Angela Heetvelt, i.s.m. de Educatieve Uitgeversgroep B.V. van ons lid Jeroen van Esch. De boekjes worden in maart uitgedeeld op de basisscholen in onze gemeente.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering op woensdagavond 22 maart, in De Meander, zullen we extra aandacht besteden aan de mijlpalen uit de geschiedenis van onze natuurgroep en aan de uitdagingen die we in het vizier hebben.

April 2023, voor vroege vogels
De Vogelwerkgroep voelt zich bij uitstek thuis onder de vroege vogels. Op 16 april kunt u met de werkgroep meewandelen. We vertrekken vanaf Haanwijk 4a te Sint Michielsgestel en voor ontbijt wordt gezorgd. Verdere details van de ontdekkingstocht volgen nog. Heeft u vooraf vragen? Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mei 2023, boven het maaiveld
De flora is in mei in optima forma om zich in alle diversiteit aan ons te tonen: de Plantenwerkgroep neemt u graag mee tijdens een excursie ‘planten inventarisatie’ langs de Essche Stroom. Datum en tijd volgen nog. Het belooft een leerzame excursie te worden.

Juni 2023, lustrumfeest rond de zonnewende
Op vrijdag 23 juni vanaf 16 uur zijn alle leden en al onze groene partners van harte welkom op Haanwijk voor onze feestelijke Groen Licht Borrel. Daarbij gaan we in vogelvlucht langs de hoogtepunten uit 30 jaar Natuurgroep Gestel en presenteren we ons toekomstbeeld, voor de korte en langere termijn. En niet in de laatste plaats is dit het moment dat we samen proosten op onze groene successen – en dat op een van de mooiste plekken in onze gemeente.

Juli 2023, geen hooi- maar vleermuizenmaand
In juli organiseren we een spannende activiteit voor onze jongste leden (en andere jongeren in de leeftijdscategorie 6-12 jaar). Wie eerder meeging met de Jeugd Natuurgroep weet dat de activiteiten doorgaans in de middag plaatsvinden. Dit keer niet: we verzamelen ’s avonds om 20 uur op ons vaste honk (Haanwijk 4a) en vertrekken vanuit daar voor een spannende wandeling met als doel: vleermuizen spotten!

Augustus 2023, zomerse seniorenwandeling met feestelijke afsluiting
Op woensdag 8 augustus om 10 uur verzamelen we op de Barrierweg 1 te Sint Michielsgestel. Vanuit daar volgt een wandeling over (onder meer) het naast gelegen landgoed: De Halse Barrier. Liep u al mee tijdens de nieuwjaarsreceptie? Het jaargetij verrast ons met andere flora en fauna. We sluiten de wandeling af -zoals u gewend bent- met een gezellig samenzijn, onder het genot van een lekker kopje koffie en een feestelijke afsluiting.

September 2023, het beste van twee werelden
In september vindt in co-creatie tussen de Werkgroep Landschap en de Werkgroep Activiteiten zowel een lezing als een excursie over ‘nieuwe natuur’ plaats. Tijdens de lezing wordt toegelicht wat onder ‘nieuwe natuur’ wordt verstaan en hoe het tot stand komt. Tijdens de excursie bezoeken we ‘nieuwe natuur’ in onze gemeente. Data en tijdstippen volgen nog.

Oktober 2023, even zo min mogelijk (groen) licht
Met minder licht zie je in het donker veel meer! Op 28 oktober 2023 organiseren we weer een Nacht van de Nacht waar we aandacht besteden aan de schoonheid van een donkere nacht. Meer info over de activiteiten die we die avond organiseren, volgt nog. De wandelingen starten om 20.00 uur bij het buitenlokaal van Brabants Landschap, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Na afloop wordt gezorgd voor warme chocolademelk, koffie en thee.

November 2023, met natuurkennis maak je betere foto’s
Een groot aantal leden nam deel aan de Basiscursus Groen en woonde daarnaast tal van lezingen en excursies bij. Daarbij wordt veel kennis gedeeld en opgedaan en worden prachtige natuurtaferelen aanschouwt. Lijkt het u ook leuk om mooie foto’s te kunnen maken van al het moois dat in de natuur te zien is? Onze redactie organiseert in november een workshop fotografie. Nadere info volgt.

December 2023, een verrassende afsluiting van ons jubileumjaar
We kunnen er nog niet veel over loslaten maar wel dat we ons jubileumjaar ‘Groen Licht’ feestelijk
afsluiten …

Bestuur Natuurgroep Gestel
februari 2023